Mackmyra

Status: On stream sedan oktober 2002. Flaskor har funnits på marknaden sedan februari 2006.

Kort om destilleriet: Mackmyra är det äldsta av svenska whiskydestillerier och det enda hittills som har lanserat sin whisky.

Destilleriet ligger i Mackmyra bruk, mellan Gävle och Sandviken (karta). Huvudbyggnaden har tidigare varit ett kraftverk.

Mackmyra är ett expansivt företag och bygget av ett andra destilleri strax utanför Gävle påbörjades 2010.

Mackmyras whisky har generellt fått ett gott mottagande av både allmänhet och experter, trots att whiskyn varit väldigt ung. De första flaskorna (Preludium-serien) som kom på systembolaget under 2006 och 2007, släpptes i begränsade serier om 4 000 – 12 000 flaskor, och de såldes alla i princip slut på första dagen.

Årsproduktionen ligger nu på cirka 200 000 liter, vilket motsvarar cirka en halv miljon flaskor färdig whisky.

Sedan juni 2008 finns Mackmyrawhisky varaktigt i Systembolagets butiker.

Utrustning: 4 jäskarl av rostfritt stål, 10 000 liter per styck.

1 mäskkar, 8 000 liter.

Mäskpannan på 8 000 liter och spritpannan på 6 000 liter kommer båda från anrika Forsyths i Scotland.

Lagringen av whiskyn sker i tre olika fattyper; ombyggda begagnade bourbonfat från Jack Daniels, begagnade sherryfat från Spanien och nytillverkade ekfat av svensk ek.

Whiskyn lagras i olika underjordiska lager. Det största är Bodåslagret, inrymt i en nedlagd gruva inte långt från Mackmyra. Mindre lager finns på Stora Fjäderholmen i Stockholms inre skärgård, på Smögen i Bohuslän och vid Häckeberga slott i Skåne.

Produkter: Mackmyra har hittills (juli 2010) introducerat 18 olika butejeringar av sin whisky, varav 16 är olika “limited editions”. Två finns stadigvarande på Systembolaget, nämligen Mackmyra – den första utgåvan och Mackmyra Brukswhisky.

De första sex buteljeringarna var Preludiumserien, som alla bestod av ett begränsat antal flaskor med ganska ung whisky. Priset för dessa – mellan 431 och 508 kronor – kunde kanske anses högt, särskilt som flaskorna bara rymde 50 cl, men detta hindrade inte att flaskorna sålde i princip slut första dan.

De flesta finns fortfarande tillgängliga, men nu till ett betydligt högre pris. Den allra första, Mackmyra Preludium 01, kostar numera 6 995 kronor på Systembolaget.

Bolagets ägarstruktur: (Ej exakta siffror)

De åtta grundarna: mer än 50%

LRF/Lantmännen: 20%

Familjen Klingberg (Ägare av Mackmyra bruk): 10%

Resterande 20% har sålts till allmänheten. Bolaget har cirka 2 700 aktieägare.